KİTAP YORUMU: PEYGAMBERİN ŞARKISI
- yaseminaydmr12
- 10 Mar
- 2 dakikada okunur

Yazarı Paul Lynch İrlandalı. Kitap 2023'te Booker Ödülünü almış. Bu iki özelliği belirttim çünkü kitabın eleştirdiğim yönlerinden olacaklar. Bir diğer özellikte kitabın yazılış şekli. Konuşmaların belirtilmediği, bir paragrafla başlayan ve diyaloglar dahil dümdüz devam eden bir metindi. Beni çok rahatsız etmese de yorucu ve biraz karmaşık olduğunu kabul etmeliyim. Yer yer kim dedi şimdi bunu diye başa döndüğüm paragraflar oldu. Türkçe çevirisini okuduğum içinde böyle hissetmiş olabilirim. Benim için tekniği çok yeniydi. İlk kez karşılaştığım bir yazım şekliydi. Sevmedim diyemem ama eksiklikler vardı.
Kitap 240 sayfa olmasına rağmen 1 hafta da ancak okuyabildim. Bunun sebebi konusuydu. Karamsarlığı ve günümüzde benzer yönetim biçimlerine maruz kalıyor olmamızdı. Konuya kısaca deyinecek olursam: Dublin'de otoriter bir rejim ve bu rejime karşı olan halkın arasında geçen olaylardan oluşuruz. Biz hikayeyi bir bilim insanı ve 4 çocuk annesi Eilish'in gözünden görüyoruz. Hikaye Eilish'in Eşi Larry'in tutuklanmasıyla başlıyor. Eilish 4 çocuğuyla birçok bilinmezle ayakta kalmaya çalışıyor. Savaş veriyor demiyorum çünkü kitap ne Eilish'in iç dünyasını tam olarak yansıta bilmiş ne de kendi ülkesinde ötekileştirilmiş olmanın duygusunu verebilmiş.
Yaşadığımız coğrafyadan mıdır nedir kitap Booker Ödülü için bana yetersiz geldi. Çünkü ülkemizin sınırında bu kitapta anlatılanların çok çok fazlası yaşandı. İnsanlar ülkelerini hayatlarını bırakıp başka ülkelere sığındı. Kalanlarda eski günlerin geri geleceğini umut ederek ölmemeye hayatta kalmaya çalıştı. Peki gerçekte yaşanan bu hikaye Suriye yerine neden Dublin'de geçen bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Yaşananların Ortadoğu için bunlar normal ama Avrupa için hayal edilemez olduğundan mı? Kim belirliyor bu normalleri. Suriye, Irak, Filistin buraların halkını Dublin'de yaşayan insanlardan ayıran ne? Ya da bize gelelim Türkiye'ye bir çoğumuzun bir günü kameraya alınsa bir avrupalı olup olmadığımız ayırt edilemez ama bizim ülkemizde bu kitabın gerçekte yaşanması hiç garipsenmez. Niye ? Bizi Orta Doğulu yapan tam olarak ne ?
Toparlamam gerekirse kitap ödüllü olmayı bence hakketmemiş. Batılı ülkelerin yaptıkları bu kadar ortadayken bu riyakarlıklarının sebebi yeni jenerasyonun internet çağında bu kadar yüzeysel yetiştirilmesi mi emin değilim. Sonuçta insan dediğimiz varlık fazlasıyla karmaşık . Kitapla ilgili daldan dala atladığım podcastimi dinlerseniz de daha kapsamlı bir yorumunu bulabilirsiniz. Yorumunuz varsa benim bakış açımla aynı ya da farklı her türlü görüşü iletebilirsiniz. Keyifli okumalar.
Comments